banner

Woonhuis
Ligt op de berg
Amersfoort
Utiliteitsbouw

2015
Architectuur

Deze woning is ontworpen om u te inspireren, het was onderdeel van een inspiratieboek voor de verkoop van woningbouw kavels op de Lichtenberg in Amersfoort. In dit inspiratieboek kan wonen ontdekt worden zoals u dat wilt, niet omdat het zo moet, maar omdat het zo kan.

De natuurlijke ronde vormen zijn gebaseerd op de wiskundige figuur van de ellips. De gevel loopt in een vloeiende lijn omhoog en geeft de hoofdvorm een duidelijke eenheid. Dit wordt versterkt door de groepering van ramen en deuren in drie openingen.

Vanaf de openbare weg heeft de woning een omsloten karakter, waardoor veiligheid en geborgenheid ontstaat. Aan de tuinzijde opent de woning zich volledig naar de tuin en valt er veel licht naar binnen.

Er worden ecologische materialen toegepast; biobased isolatie, een houten gevel en een dak dat  begroeid is met planten. Een woning gebouwd met het oog op de toekomst.

De leefruimte is georiënteerd op de middag- en avondzon. De scheiding tussen binnen en buiten is minimaal, waardoor de tuin onderdeel wordt van de woning. Lange zichtlijnen zorgen voor een gevoel van ruimte.

Het is een ruime, royale woning met geheel naar eigen smaak een kantoor, atelier of slaapkamer op de begane grond.

De ellipsvormige lijnen worden in de tuin doorgezet, het hoogteverschil in de kavel wordt langs die lijnen overbrugt, als elementen uit een landschap met rijstvelden. Ook het zonnige terras wordt daardoor omlijst en biedt een heerlijke plek om buiten te zitten.