banner

Sportaccommodatie
KV Telstar
Hoevelaken
Utiliteitsbouw

2014
Architectuur | Interieur | Bouwkunde | Constructie

De korfbalvereniging van Hoevelaken was toe aan een nieuwe accommodatie. Mede doordat de gemeente Hoevelaken een alternatieve locatie had aangeboden.

Nadat deze locatie gevonden was aan de Middelaarseweg, is ons gevraagd om een ontwerp te maken voor de nieuwbouw van een sportaccommodatie.

Het programma bevat meerdere onderdelen, waaronder een kantine en kleedruimtes. Doordat de vereniging ook het buitensporten van de basisscholen in Hoevelaken faciliteert, was er de wens om een gedeelte van het gebouw los te kunnen gebruiken.

Dit is een belangrijk onderdeel van de ontwerpopgave geworden. Een ander belangrijk onderdeel van het ontwerp is de positie van de kantine ten opzichte van de velden. Door de kantine in het midden van het hoofdveld te plaatsen ontstaat er een gewenste verbinding tussen de kantine en het hoofdveld. Hierdoor kunnen de toeschouwers op een ontspannen manier van de korfbalwedstrijden genieten.

Vervolgens is er gekozen om de kleedruimtes op te splitsen in twee blokken. Deze zitten aan de linker- en aan de rechterzijde van de kantine. Makkelijk voor uit- en thuis spelende teams, maar vooral omdat zo het linkerdeel van de kleedruimten toegankelijk is voor de scholen die gebruik maken van de faciliteiten van de korfbalvereniging.

Bij de keuzes voor de bouwmaterialen is er vooral gekeken naar materiaal wat onderhoudsarm was en solide om op deze locatie lang zijn functie te behouden. De kleedruimtes hebben daarom bakstenen gevels.

Bij de kantine is gekozen voor een industriële en solide uitstraling. Geen onnodige details en vooral de aandacht op het speelveld. Het gebogen dak komt boven de kleedruimtes uit en maakt zo een accent in de horizontale bebouwing. Doordat de ramen onder het dak rondom doorlopen zweeft het dak als het ware boven de overige bebouwing.

Het kleurenpalet heeft naast de rode baksteen vooral verschillende grijstinten en materiaal eigen kleuren waardoor deze vele jaren mee kunnen.