banner

Appartementengebouw met commerciële ruimten
Spakenburg
Utiliteitsbouw / Woningbouw

2016
Architectuur | Interieur | Bouwkunde | Bouwbegeleiding | Constructie

Nabij de historische haven van het vissersdorp Spakenburg ligt het Spuiplein. Dit plein is onderdeel van het centrum van het dorp en heeft meerdere functies. Zo vindt hier de markt plaats, maar is het ook een onderdeel van het uitgaansgebied van Spakenburg. Het plein geeft ruimte aan verschillende horeca.

Het Spuiplein word aan de twee lange zijden afgesloten met bebouwing. Ons ontwerp is hiervan een onderdeel. Een deel van de bebouwing is in de loop van de jaren al vervangen, de bestaande bebouwing op onze locatie was hier ook aan toe.

Na een onderzoek naar de historiserende bebouwing, die rondom het plangebied staat is een contextueel ontwerp gemaakt wat aansluit bij haar omgeving.

Door het op te splitsen in verschillende gebouwen met hun eigen karakter en architectuur blijft impact van het gebouw op de omgeving beperkt.

Voor de architectuur van de verschillende gebouwen is er gekeken naar wat kenmerkend is voor de omgeving. De houten gevelbekleding is hiervan een goed voorbeeld. Dit is een materiaal wat op meerdere plaatsen in het dorp te zien is.

Onder bijna het hele bouwplan is een parkeerkelder gebouwd. Hierdoor hebben de appartementen een parkeergelegenheid in het centrum van Spakenburg.

Naast de appartementen zijn er ook nog meerdere horecavoorzieningen, een hotel en verschillende bedrijfsruimtes gebouwd.